Bećirović: Vučić pod pritiskom kao ni jedan državnik u poslednjih 30 godina

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Bećirović: Vučić pod pritiskom kao ni jedan državnik u poslednjih 30 godina

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović ocenio je povodom noćašnjih događaja između Irana i Izraela da se radi o dogovorenom napadu, a što se tiče pozicije Srbije u takvim geopolitičkim okolnostima, ocenjuje da se predsednik Aleksandar Vučić nalazi pod neviđenim pristikom kao ni jedan srpski državnik u poslednjih 30 godina.

Bećirović ocenjuje za Tanjug da ova situacija između Irana i Izraela ne ide u korist naše zemlje.

„Predsednik Aleksandar Vučić nalazi pod neviđenim pritiskom u vrtlogu geopolitičkih previranja kao ni jedan srpski državnik u poslednjih 30-ak godina. Mislim da ova situacija ne ide u korist Srbije, zato što se pokušava iskoristiti doktrina šoka, a to je kada se dešavaju veliki događaji na međunarodnoj sceni, a jedan od njih je sasvim sigurno i rusko-ukrajinski rat, događanja u Nagorno-Karabahu, u Gazi, da se pokušava nametnuti rešenje između Beograda i Prištine“, rekao je Bećirović za Tanjug.

Govoreći o ispaljivanju projektila na Izrael, Bećirović smatra da je reč o dogovorenom napadu, primetivši da Iran nije koristio svoje hipersonične rakete, a u Izraelu su, kaže, izabrani nebitni ciljevi.

„Tako da je to bila prilika da Iran pokaže svoj renome, a Izrael da dokaže jačinu svoje protivazdušne odbrane, a u stvari, ovo je sve dobro došlo i premijeru Netanijahuu, da se može obračunati sa opozicijom“, rekao je Bećirović.

On smatra i da neće doći do eskalacije između Irana i Izraela, te smatra da su ovim napadom „zadovoljene obe strane“.

„Ne očekujemo da dođe do eskalacije. Ukoliko bi eventualno došlo do toga da Izrael uzvrati, to bi više bilo simboličnog karaktera, iako je američki predsednik Džozef Bajden upozorio, odnosno savetovao Izraelu da se ne sveti zbog ovog napada“, rekao je Bećirović.

Kada je reč o sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koju je zatražio Izrael, Bećirović smatra da će sasvim sigurno SAD iskoristiti mogućnost da se ne donosi bilo kakva rezolucija koja bi bila na štetu samog Izraela.

Bećirović je na pitanje kakva se reakcija Izraela očekuje, odgovorio da sve zavisi od geopolitičkog konteksta u kojem se nalazi ta zemlja.

„Kako se bude odvijala situacija u svetu, kakvi budu pritisci, geopolitički raspored moći, tako će se ponašati i sam Izrael, ali do sada se vlada poprilično suvereno, zato što ima snažnu podršku ne samo SAD, tu su Velika Britanija, Francuska i Nemačka“, zaključio je Bećirović.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.