Banane su zdrave, ali ne treba preterivati

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Banane su zdrave, ali ne treba preterivati

Ako ste odlučili da počnete da se hranite zdravo, jedna od prvih stvari na listi je da povećate unos voća.

Voće je bogato vlaknima, pa pojačava osećaj sitosti, a u umerenim količinama može da učini čuda za organizam.

Međutim, ako preterate, to može dovesti do nekih neželjenih efekata. Voće sadrži prirodni šećer, pa ga ne treba konzumirati u prevelikim količinama, a kao posebno rizičan potez ističe se konzumiranje previše banana.

Ako preterujete sa bananama, mogu se pojaviti neki od sledećih simptoma:

Dobijanje na težini

Vlakna pomažu u povećanju osećaja sitosti i na taj način vam mogu pomoći da smršate, ali ako se prejedete bananom, zaboravite na tu prednost. Banane su pune ugljenih hidrata i kalorija i u prevelikim količinama će dovesti do povećanja telesne težine.

Nivo šećera u krvi raste

Čak i dijabetičari mogu da pojedu nekoliko banana, ali previše može značiti ozbiljne zdravstvene probleme. Prema studiji objavljenoj u Američkoj nacionalnoj medicinskoj biblioteci, svako ko prati nivo šećera u krvi treba da izbegava velike količine banana. Za one koji ne mogu pravilno da regulišu nivo insulina, visok nivo šećera u krvi može dovesti do dijabetičke kome, pa čak i smrti.

Hiperkalcemija

Svi znaju da su banane odličan izvor kalijuma, ali previše toga može biti štetno. Ako se prejedate uz konzumaciju banana, možete razviti hiperkalcemiju, stanje koje narušava funkciju nervnih i mišićnih ćelija.

Zatvor

Poznato je da su banane zatvorno voće, a u prevelikim količinama mogu biti okidač za hronični zatvor.

Migrena

Naučne studije su otkrile da određene hemikalije i hranljive materije mogu dovesti do iznenadnih migrena, a nažalost među njima su i banane. Banane sadrže veliku količinu tiramina, koji utiče na razvoj migrene. Ograničite unos banana da biste izbegli nepotreban bol.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas