Baja Mali Knindža za Zavičajne dane u Subotici

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Baja Mali Knindža za Zavičajne dane u Subotici

Deseta, jubilarna, manifestacija „Zavičajni dani“, ove godine biće otvorena u utorak 5. septembra, sa početkom u 19 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće, a gost večeri biće akademik Pero Zubac.

U danima nakon svečanog otvaranja sledi niz vrlo atraktivnih događaja, kojima se nastavlja sadržajno leto u Subotici, prošarano brojnim kulturnim, zabavnim i turističkim programom. Organizatori manifestacije, Savez srpskih udruženja, potrudili su se da, uz eminentne izvođače u mnogim sferama umetnosti, kvalitetnim programom, dostojno obeleže jubilej manifestacije koja neguje srpsku istoriju, kulturu i tradiciju.

Raznovrsan kulturno-umetnički program obećava pun Gradski trg i užitak u numerama, koje na pravi način čuvaju bogatu srpsku kulturnu baštinu i čuvaju od zaborava običaje iz Like, Korduna, Banije, Dalmacije, Hercegovine, a gosti iz cele Srbije, svojim nastupima, dočaraće bogatstvo kulture iz svojih krajeva.

Nakon svečanog otvaranja, u sredu 6. septembra, od 19 časova, u Svečanoj sali Gradske kuće, održaće se Humanitarni koncert subotičkih horova za izgradnju crkve Svetog Spiridona u Petrinji. Cena karte je 500 dinara.

U četvrtak, u 10 časova, biće upriličen Dečji program za osnovce u Pačiru, u režiji Tode Nikoletića.

U Subotici, u četvrtak se program odvija na Gradskom trgu. Dečji sportski dan počinje u 10 časova, popularna „Konferencija beba“ održaće se od 18 časova, a večernji program rezervisan je za Dečji muzički festival pod nazivom „Prvi glas Subotice“.

U petak, 8. septembra, održaće se nastup kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa. Gosti su KUD-ovi iz Hrvarske i Republike Srpske.

Večernji program počinje u 18 časova, a od 21 sat, na veliku binu izlazi Baja Mali Knindža sa svojim bendom. Za ovaj koncert, kažu organizatori, vlada veliko interesovanje.

Prvog dana vikenda, tradicionalno će biti organizovano i dobrovoljno davanje krvi, koje će se održati u prostorijama Crvenog krsta Subotica, od 8 do 11 časova.

Poslednjeg dana manifestacije, sa početkom u 16 časova i 30 minuta, održaće se Festival izvornih pesama sa 20 muških i ženskih pevačkih grupa, a žiri će činiti prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, Gordana Roganović, etnomuzikolog i etnokoreograf i Štricki Seg Tamara, etnomuzikolog. Zatim sledi nastup kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa u 19 časova, a u 21 čas prava poslastica za ljubitelje srpske tradicionalne muzike, nastup Srbskih pravoslavnih pojaca i Branke Zečević, umetnice iz Crne Gore.

U vreme trajanja „Zavičajnih dana”, tradicionalni vašar biće postavljen na Gradskom trgu od 5. do 10. septembra.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas