Autofagija ili dijeta: Šta je pokazala najnovija naučna studija

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Autofagija ili dijeta: Šta je pokazala najnovija naučna studija

Da li vreme kada jedete zaista utiče na gubitak kilograma? Novi trend među dijetama je autofagija ili povremeno gladovanje, kada se vreme za obroke skraćuje na okvir od 10 sati.

Međutim, nova studija je pokazala da autofagija ne ubrzava skidanje kilograma kod osoba koje su gojazne i imaju predijabetes.

Tim sa Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru je tokom 12 nedelja sproveo istraživanje u kome je deo ljudi praktikovao autofagiju, a deo imao normalan stil ishrane, s tim što su obe grupe jednako smanjile broj unetih kalorija.

-Imali smo 41 učesnika studije starih u proseku 59 godina i svi su završili program. Posle 12 nedelja učesnici iz grupe koja je jela samo tokom 10 sati izgubili su u proseku 2,3 kilograma, dok su učesnici grupe koja je jela tokom celog dana izgubili 2,6 kilograma. Promena u glikemijskim merama nije se razlikovala između grupa, navedeno je u istraživanju objavljenom u Annals of Internal Medicine.

Vođa studije, profesor medicine na Univerzitetu Džon Hopkins dr Nisa Maruthur, rekla je za Jahu Lajf da je cilj istraživanja bio da shvate da li restrikcija kalorija deluje bolje ako se jede kasnije ili ranije tokom dana, ali je otkriveno da nekih razlika nema.

-Studija je pokazala da nema veće koristi od povremenog gladovanja u odnosu na uobičaje termine za jelo kada je reč o gubitku kilograma, pod uslovom da je kalorijski unos sličan. Naučno razumevanje ove teme još nije završeno jer ostaje mnogo pitanja bez odgovora, rekla je Nita Faruhi sa Univerziteta u Kembridžu za Sajens Medija Centar.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.