Ako želite zdravo srce izbegavajte ovu vrstu sira
- Datum: 12.04.2024
- Izvor: Gradske info / Foto: Pixabay/lipefontes0
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u mnogim zemljama sveta, pa je veoma važno obratiti posebnu pažnju na zdravlje srca.
Veliku ulogu u tome igra dijeta, a iz nje se preporučuje izbaciti sir. Međutim, istina je da neki sirevi nisu baš dobri za srce, ali ipak postoje zdravije opcije.
Neke namirnice, poput onih sa visokim sadržajem zasićenih masti i natrijuma, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Nasuprot tome, ishrana zasnovana na biljci bogata vlaknima i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca.
Međutim, iako sir sadrži zasićene masti i natrijum, i dalje može biti deo ishrane zdrave za srce.
Sir koji odaberete ne bi trebalo da ima previše zasićenih masti i natrijuma, i trebalo bi da ga jedete umereno.
Mocarela je dobar izvor proteina i kalcijuma i čak sadrži probiotike koji mogu biti od koristi za zdravlje creva i imunitet.
Sveža mocarela ima manje zasićenih masti i natrijuma od drugih sireva.
Mocarela jedan od najboljih sireva zbog niskog sadržaja natrijuma i zasićenih masti.
Porcija mocarele od 28 grama sadrži više od šest grama proteina, 143 miligrama kalcijuma, 138 miligrama natrijuma i oko četiri grama zasićenih masti.
Međutim, trebalo bi da pogledamo nutritivne činjenice na etiketi mocarele jer broj natrijuma može da varira.
Dobro je izbegavati mocarelu sa previše natrijuma jer može da poveća krvni pritisak, između ostalih efekata.