Ako želite da spavate dobro nikada nemojte jesti ove namirnice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koliko sna je dovoljno sna tokom noći?

Mnogi od nas uživaju u grickanju kasno uveče ispred televizora. Ipak, postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo da jedete noću jer će vam „pokvariti“ san.

Određene namirnice koje je najbolje preskočiti ako imate problema da zaspite. Iako postoje namirnice koje možete da jedete i koje vam neće ometati odlazak na spavanje, preporučuje se da izbegavate da jedete prekasno uveče jer će vaše telo sve što vam je potrebno pretvoriti u energiju. Dodali su da velike porcije kasno uveče takođe mogu poremetiti varenje.

Ovih pet najgorih namirnica koje možete jesti pre spavanja.

Čokolada

Razumljivo je da ne bi trebalo da pijemo šoljicu kafe pre spavanja, jer bi nivoi kofeina mogli da vam daju nalet energije umesto da pripremaju vaše telo za san. Međutim, stručnjaci su rekli da visok nivo kofeina u čokoladi takođe čini lošim izborom za užinu do kasno u noć, kao i šećer.

Sir

Ko ne voli da gricka sir nakon večere? Nažalost, kremasta, utešna užina je zapravo jedna od najgorih namirnica koje možete jesti pre spavanja. Tvrdi ili stari sir sadrži prirodno visoke nivoe aminokiseline zvane tiramin, zbog čega se osećamo budno. Tiramin uzrokuje da vaša nadbubrežna žlezda oslobađa hormon „bori se ili beži“, ostavljajući vas satima budnim. Isto važi i za ukusne suhomesnate proizvode.

Začinjena hrana

Začinjena hrana kao i začini kao što su ljuti sos i senf – mogu ometati regulaciju temperature vašeg tela i poremetiti vaš san. Pored podizanja telesne temperature, varenje začina zahteva visok nivo energije, što čini dubok san prilično nemogućim.

Sladoled

Postoji razlog zašto se to zove ‘navala šećera’ – previše slatkih stvari može izazvati skok šećera u krvi, što je loše pre spavanja. To je slučaj sa sladoledom, kao i slatkišima, kolačima i keksom. Hrana koja uzrokuje značajne skokove i pad šećera u krvi izaziva oslobađanje hormona poput adrenalina i kortizola, što može dovesti do simptoma kao što su anksioznost, glad i razdražljivost. Iako se u početku možete osećati pospano od jela, ove promene u hormonima mogu dovesti do toga da se probudite kasnije tokom noći.

Čips

Ono što čips čini tako ukusnim je količina soli posipana po njima. Nažalost, previše soli može dehidrirati vaše telo dok povećava zadržavanje vode, izazivajući umor. Studija Evropskog endokrinološkog društva pokazala je da slana hrana, poput čipsa i slanih orašastih plodova, može dovesti do poremećenog sna. Stručnjaci preporučuju da se držite podalje od slane hrane najmanje dva do tri sata pre spavanja ako vam je potreban dobar san.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas