Ako želite čistu kožu i blistav ten, povećajte dozu ovih vitamina!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ako želite čistu kožu i blistav ten, povećajte dozu ovih vitamina!

Nega kože treba da bude jedan od prioriteta kada je u pitanju vaše zdravlje.

Da biste ga održali zdravim, preporučljivo je izbegavati izlaganje ultraljubičastim zracima i nositi zaštitnu kremu za sunčanje.

Ali ako želite čistu kožu i blistav ten, povećajte dozu ovih vitamina. Ali nemojte potpuno izbegavati sunce.

Naime, samo 10 do 15 minuta dnevnog izlaganja pomaže u proizvodnji vitamina D, koji je jedan od najneophodnijih vašoj koži. Uzimanje vitamina D, ali i nekih drugih vitamina, pomoći će vam da smanjite crvenilo, bore, suvu kožu i tamne fleke na telu.

Vitamin D

Vitamin D se najčešće stvara kada vaša koža upija sunčevu svetlost. Holesterol se zatim pretvara u vitamin D, koji ide u jetru i bubrege, koji nastavljaju prenos u telu kako bi stvorili zdrave ćelije. Ovo igra posebno važnu ulogu u tonusu kože, a takođe može pomoći u lečenju psorijaze. Preporučeni dnevni unos vitamina D od 600 univerzalnih jedinica (IU) dnevno. Veće doze se preporučuju osobama starijim od 70 godina i trudnicama. Osim izlaganja suncu, vitamin D možete povećati jedenjem žitarica, soka od pomorandže i jogurta, lososa, tunjevine i bakalara.

Vitamin C

Vitamin C se nalazi u visokim nivoima u spoljašnjim i unutrašnjim slojevima kože. Pomaže u borbi protiv raka, ali takođe pomaže u proizvodnji kolagena. Na ovaj način pomaže u održavanju zdrave kože. Oralno uzimanje vitamina C može povećati efikasnost krema za sunčanje nanesene na vašu kožu kako bi se zaštitile od štetnih sunčevih UV zraka. Pomaže u lečenju oštećene kože i u nekim slučajevima smanjuje pojavu bora. Adekvatan unos vitamina C takođe može pomoći da se popravi i spreči suva koža. Jedite više citrusnog voća, ali i druge namirnice bogate ovim vitaminom, poput brokolija, spanaća i jagoda.

Vitamin E

Kao i vitamin C, vitamin E je antioksidans. Njegova glavna funkcija u nezi kože je zaštita od oštećenja od sunca. Vitamin E apsorbuje ultraljubičasto svetlo, što može sprečiti tamne mrlje i bore. Normalno, telo proizvodi vitamin E kroz sebum, masnu supstancu koja se emituje kroz pore kože. U pravom balansu, sebum pomaže u održavanju kože i sprečava isušivanje. Vitamin E takođe pomaže u lečenju upale kože. Ako vam nedostaje vitamin E, preporučljivo je da konzumirate orašaste plodove i semenke i koristite suplemente koji ga sadrže.

Vitamin K

Vitamin K je neophodan u procesu zgrušavanja krvi u telu, što pomaže telu da zaceli rane, modrice i područja zahvaćena operacijom. Takođe, smatra se da osnovne funkcije vitamina K pomažu kod određenih stanja kože, kao što su strije, ožiljci, podočnjaci i proširene vene. Vrlo često može biti sastavni deo različitih krema za kožu jer tretira različita stanja kože. Međutim, možete ga naći u namirnicama kao što su: kelj, zelena salata, boranija, spanać i kupus.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.