Ako ste uvek gladni ovih 5 „običnih“ namirnica će zaustaviti taj osećaj

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ako ste uvek gladni ovih 5 „običnih“ namirnica će zaustaviti taj osećaj

Hormoni gladi, između ostalog, odgovorni su za osećaj gladi.

Konstantna glad može da nas nervira, ali i da smanji nivo energije u telu. Ali to nije sve, to može dovesti do toga da nesvesno jedete, ali i da jedete previše, nagomilavanja viška kilograma, kao i do razvoja nekih zdravstvenih tegoba. Da li ste se ikada zapitali zašto ste uvek gladni?

Dok neki misle da je to stres, uzrok je, prema mišljenju stručnjaka, nedostatak hranljivih materija.

Dakle, šta bi bio zdrav obrok?

To ne znači da jedete sve što želite, već da zadovoljavate potrebe organizma za hranljivim materijama, a ako to ne učinite, bićete gladni sve vreme.

Osećaj gladi, koji takođe izazivaju hormoni gladi u telu, može se aktivirati iz više razloga. A da biste se borili protiv njih, morate pronaći rešenje za stabilizaciju energije u telu.

Najbolji način da to uradite je da se snabdete hranom bogatom hranljivim materijama. On je sa svojim pratiocima na društvenim mrežama podelio šta treba da jedete da biste zaustavili stalni osećaj gladi.

Ovih 5 namirnica zaustavljaju osećaj gladi

Bademi

Bademi imaju reputaciju superhrane. Bademi sadrže zdrave masti, proteine i ugljene hidrate. Prirodno sadrže tokoferol, pa su dugo jestivi iu dobrom stanju, pod uslovom da nisu izloženi svetlosti. Kao i drugi orašasti plodovi, bademi sadrže velike količine mikrominerala i vitamina rastvorljivih u mastima. Vlakna i proteini koje sadrži će vas zasititi. Takođe su bogati antioksidansima. U bademima se nalaze magnezijum, bakar, fosfor i vitamini E i B12.

Kokos

Možda niste znali, ali kokos se može koristiti umesto užine i sigurno će zaustaviti osećaj gladi. Trigliceridi koji se nalaze u kokosu poznati su po svojoj sposobnosti da mnogo brže rastvaraju masti i smanjuju osećaj gladi i usporavaju apetit, što će potpuno spontano dovesti do manjeg unosa kalorija, objašnjavaju nutricionisti. Ono što bi mogao biti najveći razlog za ovaj proces je to što kokos sadrži velike količine vlakana u svom mesu, a to su vlakna koja će dati osećaj sitosti, ali na kraju i poboljšati varenje.

Klice

Klice su niskokalorične, bogate vitaminima C i B, folnom kiselinom, kao i neprobavljivim vlaknima, a ima još mnogo prednosti koje bi trebalo da ih uvrste u ishranu. Batra objašnjava da su često pune proteina koji će vas zasititi, a osim toga, sporije će se variti. Svi ovi faktori mogu vam pomoći da stavite mnogo manje hrane na tanjir tokom drugog obroka.

Mlaćenica

Mlaćenica je proizvod koji ostaje nakon pravljenja putera. Ovaj mlečni proizvod se najčešće koristi u pripremi poslastica i peciva. Smatra se odličnim izvorom probiotika, a pošto sadrži mnogo proteina, uspeva da suzbije osećaj gladi na duže vreme. Studije takođe pokazuju da sadrži mnogo kalcijuma, što će takođe smanjiti osećaj gladi.

Sok od voća i povrća

To je kompletan obrok, odnosno piće. Namirnice koje stavite u sok mogu vam obezbediti mnogo antioksidanata i vlakana, ali će i osloboditi vaše telo toksina, a vi ćete biti boljeg zdravlja i manje gladni. Pazite šta stavljate u njega, a dobra opcija je da dodate semenke za bolje varenje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas