Ako se borite sa umorom, možda vam nedostaje nekoliko osnovnih namirnica?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ako se borite sa umorom, možda vam nedostaje nekoliko osnovnih namirnica?

Zamor, niska energija i stalni umor mogu biti izuzetno frustrirajući za suočavanje, posebno ako ne možete tačno da odredite koren problema.

Bez obzira koliko spavate ili koliko kofeina konzumirate, možda ćete se boriti sa umorom tokom dana.

Kako se ispostavilo, jedna od najvažnijih oblasti na koje treba obratiti pažnju je vaša ishrana.

Unošenje pravih hranljivih sastojaka u obroke je ključni deo omogućavanja vašem mozgu da funkcioniše na najbolji mogući način, posebno kada je u pitanju nivo energije.

Ako se redovno borite sa umorom, možda vam nedostaje nekoliko osnovnih namirnica.

Da bismo rasvetlili neke od najvažnijih vrsta namirnica koje treba da uključite u vašu ishranu za dugotrajnu energiju tokom dana, razgovarali smo sa registrovanim dijetetičarom i nutricionistom Krutikom Nanavati. Rekla nam je da namirnice bogate gvožđem, složenim ugljenim hidratima, zdravim mastima i proteinima treba da budu prioritet. Saznajte više o važnosti svakog od njih u nastavku.

Hrana bogata gvožđem

Nedostatak gvožđa je jedan od čestih uzroka umora. Ovaj mineral igra važnu ulogu u brojnim telesnim funkcijama, uključujući transport kiseonika u krvi, koji je od vitalnog značaja za snabdevanje energijom. Stoga, uključujući hranu bogatu gvožđem, kao što je lisnato povrće, crveno meso i obogaćene žitarice, može pomoći u ublažavanju umora uzrokovanog nedostatkom gvožđa.

Složeni ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su još jedna vredna komponenta koja bi trebalo da bude prisutna u svim vašim obrocima, posebno ako želite da zadržite visok nivo energije. Cela zrna i složeni ugljeni hidrati stabilno oslobađaju energiju, izbegavajući uspone i padove izazvane jednostavnim šećerima.

Međutim, važno je zapamtiti da je odabir složenih ugljenih hidrata ključan.

Rafinisani ugljeni hidrati, kao što su oni koji se nalaze u belom hlebu i drugoj prerađenoj hrani, mogu biti štetni po vaše zdravlje. Srećom, postoji mnogo ukusnih zdravih ugljenih hidrata koje možete izabrati, kao što su smeđi pirinač, hleb od celog pšenice, kinoa i još mnogo toga.

Zdrave masti

Nemojte se plašiti masti, čak i ako pokušavate da smršate. Uvek je važno uključiti zdrave masti (poznate kao omega-3 i omega-6) u svoje obroke, jer su one neophodne za funkciju mozga, raspoloženje, regulaciju i proizvodnju energije.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas