Ako morate da jedete čokoladu, onda gledajte da to bude baš ova vrsta čokolade!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Gde treba držati čokoladu? U frižideru ili u ormanu?

Kako sve više istraživanja pokazuje, tamna čokolada ima mnoge zdravstvene prednosti.

Antioksidativna svojstva

Tamna čokolada sadrži velike količine flavonoida, polifenola, katehina i drugih organskih jedinjenja koja deluju kao antioksidansi.

Antioksidansi štite od slobodnih radikala, koji oštećuju vaše ćelije i doprinose širokom spektru bolesti, kao što su bolesti srca i rak.

Poboljšano kardiovaskularno zdravlje

Flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulišu sluznicu vaših arterija da proizvodi azot oksid, koji poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak. Međutim, ovaj efekat je blag i ne mora nužno pomoći ljudima sa stanjima kao što su hronični visok krvni pritisak i dijabetes tipa 2.

Zaštita od visokog holesterola

Visok nivo lipoproteina niske gustine (poznat i kao LDL ili „loš“ holesterol) je glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Pored toga, određeni tipovi LDL holesterola mogu oksidirati kada su u interakciji sa slobodnim radikalima; ovo može izazvati upalu i nakupljanje plaka u vašim arterijama. Tamna čokolada smanjuje nivo LDL holesterola u telu, uključujući i one vrste koje će najverovatnije oksidirati.

Pored ovih prednosti, crna čokolada sadrži i značajne količine neophodnih hranljivih materija, kao što su: vlakna, gvožđe, magnezijum, mangan, bakar, kalijum, fosfor, cink, selen.

Važno je zapamtiti da je tamna čokolada najkorisnija kada se konzumira u umerenim količinama.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.