5 saveta za otkrivanje vašeg stila dizajna enterijera

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
5 saveta za otkrivanje vašeg stila dizajna enterijera

Otkrivanje vašeg stila dizajna enterijera je nešto za šta je potrebno vreme – u pitanju je proces koji se razvija dok otkrivate šta volite.

Uređenje enterijera nije tako jednostavno kao što zvuči, ali je velika radost eksperimentisati sa izgledom i trendovima dok ne pronađete ono što volite i počnete da stvarate prostore koji se osećaju kao vi. Može biti zastrašujuće znati odakle početi, ali glavna stvar je da počnete sa onim što najviše volite – onom omiljenom bojom ka kojoj uvek težite, tkaninom koju biste voleli za svoj jastuk, ili printom koji vas ispunjava radošću.

Na taj način već imate nekoliko polaznih tačaka koje vam mogu pomoći da naznačite koji stilovi dizajna enterijera će vas najverovatnije privući. Dizajneri znaju ponešto o pronalaženju ličnog stila, zato smo ih pitali da sa nama podele neke od vrhunskih saveta koji vam mogu pomoći da za svoj dom odaberete onaj pravi.

Jedna od glavnih stavki na koje valja obratiti pažnju, kažu oni, jeste da pri kupovini novih predmeta za dom, obavezno sledite zlatno pravilo ukrašavanja i kupujete samo komade koje iskreno volite. Ako ste potpuno paralizovani zbog toga što morate da donesete veliku odluku o kupovini komada nameštaja kao što je sofa – počnite sa neutralnim nijansama kao što je bela, bež ili siva.

Ovo će vam dati osnovu kojoj kasnije možete dodati boju stolicama, priborom i umetnošću. Pomešajte teksture sa tepisima, navlakama i jastucima i dajte ličnu izjavu sa dodacima kao što su tacne, knjige, činije i kolekcije bilo koje vrste. I, ako zaista želite da oživite prostor – isprobajte zanimljive kombinacije boja!

Dakle, kako otkriti svoj stil dizajna enterijera? Evo saveta:

Pronađite korelaciju u prostorima koji vam se sviđaju

Najbolji način da otkrijete svoj lični stil dizajna enterijera je da dokumentujete i beležite što je više moguće. Reči i slike, ponekad u parovima, mogu biti korisni alati za vašu samoanalizu. Dizajneri su zavisnici od časopisa i rado sastavljaju liste omiljenih enterijera za većinu svojih projekata. Kažu da je upravo to najbolji način da započnete proces kritičke procene ko ste, šta vam je važno i kako to prevesti u izgrađeno okruženje.

Jedan od najboljih načina da pronađete sopstveni stil je da počnete da čuvate nekoliko slika enterijera koje volite na društvenim mrežama. Tada možete pustiti „algoritam“ da radi svoju magiju; počećete da vidite da se više enterijera pojavljuje na vašem fidu. Naći ćete dizajnere i kompanije za nameštaj za koje nikada niste ni čuli, a da su savršeno usklađeni sa vašom estetikom. Ovo je super jednostavna početna tačka koja će vam pomoći da vizualizujete šta vam se sviđa i vidite korelacije sa trendovima i stilovima enterijera koji vas privlače.

Fokusirajte se na boje koje volite

Boje su značajne i mogu učiniti da se osećamo srećno ili tužno. Takođe, one mogu transformisati prostor u svetlo i prozračno ili tamno i dramatično okruženje. Dopaminski dekor je bio na čelu nedavnih trendova u dizajnu enterijera pa očigledno postaje još važnije da samo pratite svoje instinkte i idete sa onim što će vam podići raspoloženje. Kada birate boju za svoj prostor, važno je da znate kako se osećate, kao i svrhu sobe u kojoj biste želeli da koristite boju.

Bilo da želite da stvorite atmosferu smirenosti, optimizma ili kreativnosti, ključ je da shvatite psihologiju boja i izaberete nijanse i kombinacije koje rade zajedno u harmoniji. Ako želite da eksperimentišete sa parovima boja, počnite tako što ćete izabrati nijansu koja učvršćuje prostor – ‘nove neutralne’ kao što je gipsano roze će doneti toplinu u vašu sobu dok će istovremeno delovati kao sjajno prazno platno. Da biste bili u trendu, kombinujte mekšu nijansu ružičaste sa zelenom, ove dve boje se nalaze jedna naspram druge na krugu boja i stoga jako lepo rade kada su udružene.

Napravite tabelu sa vizijom

Kada odaberete boje koje volite, možete početi da sastavljate tablu sa vizijom. Ovo možete uraditi online ili na staromodan način – isecite slike koje volite i zalepite ih u beležnicu ili na zid pomoću lepljive trake. Da biste sve to odradili kako treba, dizajneri preporučuju da se poslužite sledećom metodom: najpre napravite listu reči koje su vam važne (na primer: pošten, istinit, praktičan, jednostavan, pun poštovanja i razigran).

Zatim sakupite slike na koje instinktivno dobro reagujete kao inspiraciju. Iz ova dva skupa možete da suzite svoje opšte ciljeve. Ono što se dalje dešava je intuitivan proces nanošenja slojeva u sve elemente projekta, na primer: tekstil, zidne obloge, tepisi i nameštaj. Posle kritičke montaže prikupljenih elemenata, ostaje krajnji rezultat koji je promišljen i lep odraz vaše ličnosti koji će nastaviti da vas oduševljava i obogaćuje.

Sakupite dezene i šare koje vas privlače

Jedini način da saznate da li volite da ukrašavate dom šarama je da spojite nekoliko i vidite kako se osećate u vezi tog stila. Upravo to bi trebalo da posluži kao početna tačka za odabir dizajna u bojama koje najviše volite. Gledanje različitih šablona je odličan način da pronađete svoj stil dizajna enterijera. Počnite tako što ćete prikupiti uzorke koje zaista volite i dozvolite da vaša kolekcija evoluira i oživi.

Dobar način da sve to objedinite u jednu kreativnu celinu jeste da uzmete uzorke tkanina i dobro razmislite o njima. Tkanine sa uzorcima mogu da budu odlična osnova kada započinjete novi dizajn ili čak samo ažurirate mekani nameštaj i dodatke, tako da je to savršeno mesto za početak.

Izaberite nameštaj koji izaziva emocije

Dizajneri ohrabruju ljude da ulažu u komade koje zaista vole i koji izazivaju emocije. Dobar način za nabavku smislenih komada je štedljivost nameštaja i dekora. Potražite starinske predmete koji imaju lični značaj i stoga poštuju istoriju i priče iza predmeta umesto da ih samo posedujete. Nasleđe je još jedan način za prikupljanje nameštaja, a može biti i divan način da se u porodici zadrže stvari koje vraćaju uspomene iz djetinjstva.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas