3 razloga zbog kojih mačke ne vole vodu: Imaju strah

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
3 razloga zbog kojih mačke ne vole vodu: Imaju strah

Opšte je poznato da većina mačaka mrzi vodu, a teorije većinom ukazuju na pedantne navike mačaka u čišćenju, njihovu sklonost hladnoći nakon kupanja i njihovo poreklo. Ali, zapravo ne postoji pravo objašnjenje zašto je to tako.

Mnoge mačke imaju strah od vode odnosno kupanja, ali niko ne može tačno da odredi pravi razlog. Ali, veterinari ističu da postoje neke ideje koje objašnjavaju zašto mrze vodu.

Vaša mačka potiče od pustinjskih divljih mačaka

Ovo bi značilo da nikada nisu razvile prirodni interes ili iskustvo s vodom. Članak koji je objavilo Kanadsko veterinarsko medicinsko udruženje sugeriše da poreklo mačaka može igrati ulogu u njihovoj averziji prema vodi. Divlji preci vaše mačke razvili su se u sušnim klimama gde je bilo malo vode i nemaju toliko iskustva s vodom.

Dlaka vaše mačke postaje teška i neudobna kad je mokra

Mačja dlaka nije ista kao kod pasa. Nije ni masna ni vodootporna. Kad je kupate, vaša će se mačka verovatno osećati nespretnom i ranjivom. Stručnjaci ističu da se ona oseća kao da nosi mokro ćebe na ramenima sve dok se dlaka ne osuši. Osim toga, mokra dlaka brzo smanjuje telesnu temperaturu mačke.

Kupanje remeti prirodnu rutinu njegovanja vaše mačke

Vaša mačka verovatno provodi sate svakog dana čisteći se. Ne samo da lizanje održava vašu mačku čistom, nego takođe održava njihovu dlaku i njen miris. Kad svoju mačku stavite u vodu, deo prirodnog mirisa nestane, zamenjujući ga drugim mirisom.

Nakon što izađu iz vode, većina mačaka odmah počne da radi na sopstvenom sređivanju, neprestano se ližući kako bi povratile normalan miris i vratile prvobitni izgled dlake.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.